Malede sig ud af stress – Horsens folkeblad

Artikel bragt i Horsens og Vejle Folkeblad d. 19/1-2013

Avisartikel - Malede sig ud af stress
Stuen og garagen bliver brugt, når Brian Kristensen kaster sig over malergrejet. I begyndelsen malede han meget, nu bliver det ofte i weekenden eller en enkelt aften om ugen. FOTO: MORTEN MARBOE

Pensler og maling hjalp Brian ud af stress-sygdom

Brian Kristensen gik ned med stress, men har malet sig ud af angsten

Af Elisabet D. Hyttel Kilde: Horsens Folkeblad 19/1-2013
ØLHOLM

– Find på noget at lave, som kan få dig til at tænke på andet end det negative.

Sådan lød psykologens råd til Brian Kristensen, da han for to år siden var dybt, dybt nede. Den 44-årige it-mand fra Ølholm er autodidakt inden for programmering og har siden begyndelsen af 20’erne levet et liv i it-nørdernes omskiftelige verden, hvor teknik og systemer udvikler sig med lynets hast.

Signaler overhørt

Han har været med til at lave programmer for store tøjmærker som Carly Gry og Tommy Hilfiger, rejst meget og været med til at udvikle alle mulige programmer, samtidig med familien derhjemme efterhånden blev udvidet til fire børn.

– Det har været et spændende liv, hvor jeg har oplevet en hel masse, fortæller Brian Kristensen, mens han sætter sig til rette i en lænestol i familiens stue og afslappet smækker det ene ben op over det andet.

For fem år siden havnede han på en arbejdsplads, hvor han stod for styresystemer til produktionen og meget af firmaets it.

Det gik rigtig godt i nogle år, men for to et halvt år siden begyndte Brian Kristensens krop at sende signaler, som han i første omgang ignorerede.

– Jeg havde et par episoder, hvor jeg pludselig blev meget svimmel og måtte lægge mig ned på gulvet, men bagefter rejste jeg mig op og arbejdede videre, siger Brian Kristensen, mens han smiler af sig selv.

En dag i december 2010 kunne hans hjerne ikke mere.

– Jeg følte mig apatisk på arbejde, kunne ikke lave noget og til sidst spurgte en kollega, om han ikke skulle køre mig hjem, fortæller Brian Kristensen, der dog selv tog bilen hjem til familien i Ølholm.

De næste mange måneder vendte han ikke tilbage. Da han nogle få dage senere skulle til familiefest, fik han et decideret angstanfald og måtte indlægges.

– Jeg gik rundt i huset, men kunne ikke foretage mig noget. Når telefonen eller dørklokken ringede, rendte jeg ned i husets bagerste rum og ville ikke se nogen, husker Brian Kristensen.

Mudderklire - Dirk Passer
Skyggerne er de sværeste. Dirch Passer mangler lidt skygge, så det får han nok på et tidspunkt, siger Brian Kristensen, der helst maler i grå og brune nuancer.
FOTO: MORTEN MARBOE

Han har ellers alle dage været én, som folk ringede til, hvis de havde problemer med teknikken.

– En dag kom min datter til at give mig telefonen, hvor det var en, der ville have hjælp til et computer-problem. Jeg fik det virkelig dårligt. Hyperventilerede og måtte ånde ned i en pose, fortæller Brian Kristensen, der havde samme oplevelse en dag, hans kone, Anne-Grethe, prøvede at køre ham på arbejde.

Han kom hurtigt til læge, som gav ham medicin, som han stadig tager, og til psykolog.

– Jeg havde mange negative tanker om, at jeg ikke duede. Også selvmordstanker. Samtidig var der angsten og bekymringen, fordi jeg er eneforsørger, og så var det, psykologen rådede mig til at finde en hobby, siger Brian Kristensen.

Gøg og Gokke

Han havde i mange år tegnet, og via sit arbejde var han stødt på flere kunstnere bl.a. Poul Pava. Derfor købte han pensler og lærreder og gik i gang.

– Jeg har altid tegnet hænder og ansigter. Det er en udfordring at få det til at ligne, og så har jeg altid haft noget med Gøg og Gokke, så dem begyndte jeg med, smiler Brian Kristensen. Han maler efter forlæg fra fotos, men begynder med baggrunden.

Med hænderne smører han farve på, samme farve i flere nuancer, indtil han er tilfreds. Derefter begynder arbejdet med personen, som nogle gange bliver tegnet op i outline med en projektor.

Jeg kunne godt tænke mig at leve af at male. Jeg ved ikke, om jeg nogensinde når dertil, men jeg tror, det vil være sundt for mig.
BRIAN KRISTENSEN

Maskevalg - maleri 60x80
Brian Kristensen malede dette billede for at illustrere, hvordan hans liv ofte har været: En maske, der kunne passe til andres forventninger.
FOTO: MORTEN MARBOE

– Maleriet gav en tilfredshed, en følelse af, at jeg kunne noget. Måske er det, fordi jeg, når jeg maler, bruger følelserne og ikke min hjerne, siger Brian Kristensen efter lidt overvejelse.

En maske på

Et af de første billeder, han malede, hænger også i stuen. Det forestiller en mand uden ansigt, der ligger i en seng. På væggen hænger en række masker med forskellige ansigtsudtryk, og manden rækker ud efter et af dem.

– Jeg har nok altid tænkt rigtig meget på, hvad andre folk synes om mig. Tænkt over, hvad det er, andre gerne ville have, og så har jeg taget den maske på, som passede, forklarede Brian Kristensen som en del af forklaringen på, hvorfor han gik ned med stress.

Plads i hjørnet

Efter et halvt år begyndte han igen på sit arbejde, og efter et år skulle han på fuld tid.

Det kom han, men skiftede efter nogle få måneder til NRGi i Horsens, hvor han laver hjemmesider.

– Jeg er stadigvæk på medicin, og jeg har fået et bord i det fjerneste hjørne, for jeg kan stadigvæk godt få det skidt, hvis der lige pludselig er for mange mennesker omkring mig, men min kone siger, at hun kan mærke, at jeg er ved at være mig selv igen, fortæller Brian Kristensen.

Atelier på vej

Maleriet holder han stadig gang i bl.a. i familiens garage, som på sigt skal indrettes til et galleri.

For den autodidakte maler er begyndt at sælge af sin kunst.

Ved en tilfældighed kom hans billeder op at hænge på væggene hos hans nuværende arbejdsgiver, hvor to blev solgt.

Det gav ham blod på tanden, så han nu har etableret en hjemmeside og er i gang med at indrette malerværksted i garagen.

– Mit daglige arbejde er ikke så synligt, som når jeg står med et færdigt maleri. Når jeg har malet, står jeg med noget, jeg har lavet, og det er jo dejligt, at folk synes om det, siger Brian Kristensen.

– Om jeg vil anbefale andre at male, hvis de er stressede? Det kommer an på, om de kan lide at male. Det vigtigste er, at det er noget, man kan lide og føler, man er god til, siger Brian Kristensen.

Kilde
Horsens og Vejle Folkeblad d. 19/1-2013
Horsens og Vejle folkeblad

Skriv et svar